Vecka 39
Vecka 39
Schema -
Måndag: Rida ut och jogga efter 3 vilodagar.
Tisdag: Dressyrpass, inga skänkelvikningar eller ”svårigheter”, utan bara låta honom hitta balans och få njuta av ett lätt pass som ändå lösgör.
Onsdag: Hoppning. Banliknande med fristående hinder som han ska få hoppa på lite tävlingshöjd (ca. 80-1m)
Torsdag: Vila
Fredag: Rida ut
Lördag: Dressyrpass med skänkelvikningar och galoppombyten
Söndag: Vila
Utvärdering -
Måndag: Han var väldigt pigg idag och blev då också stundvis väldigt spänd på grund av överskottsenergin. Men när jag travade av honom på en sträcka som är ca 1,5 kilometer så var han väldigt fin och avslappnad. Bra avslut på passet och en bra start inför resten av veckan!
Tisdag: Idag var han nog rekord fin, lydig, mjuk och använde sitt grymma steg korrekt utan att spänna sig och bli ”elektrisk”. Jag var helt i extas och ville fortsätta rida hela kvällen, men avslutade efter en rund och mjuk sista galopp i bägge varven. Det känns som om Chagall är väldigt säker i sig själv.
Onsdag: Utvärdering och film finns i eget inlägg här under.
Torsdag: -
Fredag: Jag red ut i skogen idag, underlaget var lite blött så det blev inte lika mycket galopp som vanligt. Jag skulle inte lägga dagens uteritt under kategorin fysträning direkt, utan mer som ett avslappnat och roligt pass där han samtidigt tränade lite kondition såklart.
Lördag: Idag var han mycket piggare och svårare att påverka än i tisdags. Men det var absolut inte omöjligt och efter en del skänkelvikningar och serpentinbågar kom han ner på jorden hyfsat och galoppen kändes helt okej. Men han blir, som jag skrivit innan, väldigt lätt ”elektrisk” och övergör allting. Då försöker jag ge honom ett enormt tålamod och repeterar halvhalt på halvhalt samt byter övningar hela tiden för att sysselsätta honom.
Söndag: -
Avstämning – punkt från projektplan.
Här om dagen när jag hoppade Chagall i ridhuset så blev han helt överlycklig över de små hindren jag styrde mot – och till och med het. Jag kollade tillbaka på min projektplan och läste en av punkterna om och om igen. Jag kan inte förstå vilken otrolig stor och snabb förbättring som har skett!
Jag beskrev honom som likgiltig, och igår sög han hinder som om han aldrig gjort annat. Till och med FÖR mycket, så att jag fick gå ner till trav och hoppa i början för att han blev för het på hinder. Det känns som om mitt upplägg har fungerat mer än bra, och jag är både stolt och glad.
Såhär skrev jag för ca 10 veckor sedan:
Chagalls framåtbjudning är så gott som obefintlig. Jag anser det väldigt viktigt att den tränas upp och kommer fram. En obefintlig framåtbjudning försvårar utvecklingen på det vis att jag måste lägga fokus på att han ska röra sig framåt istället för på inlärning av olika moment. Dessutom är "sug mot hinder" en viktig egenskap hos en hopphäst, vilket han inte har, än. Det är viktigt för att man själv ska kunna släppa fokusen på att bara driva, och istället lägga den på att se rätt avstånd och ge den hjälp som behövs.
Jag skulle vilja beskriva Chagall som oerhört likgiltig i sin inställning till arbete och prestation, utan något eget driv eller framåtbjudning. Han tycker att allt är "trevligt", eller okej, men han tänder aldrig till och tycker att något är riktigt roligt. Jag är säker på att den inställningen går att förändra, men såklart inte över en natt och inte heller genom tvång med spön och sporrar. Jag vill plocka fram det där extra hos honom, jag vill plocka fram känslan av glädje efter att ha presterat, stolthet. Som det är nu, så kan han lika väl springa förbi krysset som att hoppa över det, det rör honom inte
Jag ska försöka nå mitt mål på denna punkt genom mycket uteritter där han själv ska få hitta glädjen, lätta kravlösa pass med fokus på galopp framåt, även i traven och skritten. Jag ska rida mycket rundor, och inte vägar där jag behöver vända, det ska finnas en mening med att traska på i ett friskt tempo - för att ta sig runt rundan. Där ser jag en fördel i att rida rundor han känner igen och kan.
Under ridpasset jag red här om dagen så var han redan pigg och framme under uppvärmningen. Han jobbade självständigt framåt och jag kunde både flytta honom för skänklarna och korta samt länga alla gångarter. När jag sedan styrde på första krysset skrattade jag högt när han reagerade i ”TJOHO” och bara tog sats mot det. Den lilla osäkra ponnyn som mer än gärna sprang förbi kryss på 50cm för ett par månader sedan sög idag på hinder på 90cm och gjorde en bana utan missar varken i fel eller distanser.
Vecka 38
Vecka 38
Schema -
Måndag: Longera lång och låg, för att jogga igenom kroppen efter i söndags/jogga bort träningsverk.
Tisdag: Uteritt, alla gångarter
Onsdag: Dressyr för Maria Hagström
Torsdag: Hoppning, 8-volt.
Fredag: Söndag, vila då jag är i Stockholm.
Utvärdering -
Måndag: Chagall har vanligtvis mycket tryck i steget, men idag var steget något kort och stappligt vilket visar på att han nog hade lite träningsverk sedan hoppningen igår. Jag valde därför att endast longera honom i en kvart i trav och skritt, så lång och låg som möjligt.
Tisdag: Chagall var fin och mjuk. Väldigt stadig form och pigg framåt. Red en runda på 40 minuter utan att varken kunna placera passet inom kondition/styrka eller lätt. Bara en vanlig uteritt där han har chans att hämta sig och smälta all ny kunskap.
Onsdag: Han var fantastiskt fin i munnen även idag och det känns som om han har hittat styrkan och lärt känna sin egen kropp bra nu. Han gör med lätthet helt okej skänkelvikngar och Maria berömde både mig och honom, honom för den snabba utvecklingen och mig för min känsla med att supporta honom rätt och i rätt millisekund. Kul!
Torsdag: Jag red bara över en upphöjd bom över en 8:a då dressyrpasset igår var rätt hårt. Han var fin men lite springig vilket han brukar bli när han är fysiskt trött i kroppen.
Fre-Sönd: -
Chagalls foderstat
Tankar kring foder
Efter mycket rådgivning av veterinären Anna Rudbäck, min tränare Maria Hagström och en nära vän som är duktig inom foder kom jag fram till att det bästa sättet var att lyssna på kunniga människor och diskutera fram en lämplig foderstat till Chagall – utan färdiga program på nätet. Jag har även haft en längre diskussion med fodervetaren i butiken där jag köper fodret, på Kvarnen på Tjörn.
Chagall är en svårfödd häst i sig samt att han är en ungponny vilket gör att han behöver ett högt fiber- samt proteinintag, utan att det blir för mycket stärkelse i det. Stärkelserika foder är t.ex. betfor, som är bra för tarmarna men enligt duktiga fodervetare ska det inte ges i för stor mängd för ofta på grund av den onaturliga sockerhalten som hästen inte är van vid.
En annan viktig grej att ta hänsyn till är den viktiga fosfor-halten som inte får bli för låg, då det påverkar skelettet negativt, vilket såklart även det är extra viktigt i ung ålder att det inte blir några problem med. Det finns fodertillskott att köpa utifall att hästen har svårt att äta de foder som av sig självt har en hög fosforhalt, t.ex. min gamla D-ponny Winnetoo som blev helt galen av havren, han fick dagligt tillskott. Med det sagt så är alltså havren väldigt bra för att hålla en bra fosforhalt, vilket fungerar alldeles utmärkt att ge Chagall, i lagom mängd.
När jag skulle hitta foder som var bra för honom så blev jag först och främst tipsad om lucern som jag då läste på om. Det innehåller en hög halt av protein och även kalcium (bra för skelettet) och man kan fodra mycket av det utan att det blir för starkt. Det finns olika typer av lucern, dels pellets, pellets att blöta till en gröt och ströhack. Jag valde ströhack för att ge honom tuggmotstånd vilket jag anser är bra, samt att det får honom att tugga mer på pelletsen och havren som lucernen blandas ut med.
Nu var jag alltså ute efter ett foder som skulle innehålla ett högt fiberinnehåll och gärna även med högt proteininnehåll också och kom fram till, med hjälp av personalen på kvarnen, att Hippa Alfa grow var perfekt att komplettera med. På framsidan av paketen står det exakt det jag var ute efter:
*Högt proteininnehåll
*Högt fiberinnehåll
*Låg stärkelsehalt
*Bra för svårfödda, heta & unga hästar.
Den enda kompletteringen som återstod var vanliga mineraler från Hippo Alfa, som jag helt enkelt ger för att han ska ha bra värden.
Så idag innehåller hans foderstat: Hö, Lucern, Havre, Hippo Alfa grow & mineraler.
Jag försöker alltid leta efter så naturliga foder som möjligt och är skeptisk till massa müsliblandningar, pelleterade former och så vidare. I min foderstat har jag sett till att det är foder utan konstgjorda ingredienser och som även innefattar det han behöver.
Vad det gäller höet så ger jag honom så mycket som han äter upp, ser jag att han äter 4 kg utan problem på morgonen så lägger jag in 5 kg – äter han inte upp det så fortsätter jag med 4 kg etc. Jag tror att fri tillgång till hö är det bästa – såvida man inte har en häst som går lätt upp i vikt.
Chagalls foderstat:
Morgon (ca 07:00):
0,5 l Lucern (mäts i liter då det väger så lite)
2 dl Havre
0,5 kg Hippo Alfa grow
0,5 dl mineraler
3 kg hö
Lunch (ca 12:00):
5 kg hö (han äter inte alltid upp allt)
Insläpp (ca 17:00):
1 l Lucern (Ger honom bara lucern här för att de ofta äter hetsigt vid insläpp, då kommer han ner i varv och tuggar ordentligt utan att riskera att sätta pellets i halsen.)
2 kg hö
Kväll (ca 21.30):
0,5 l Lucern (mäts i liter då det väger så lite)
2 dl Havre
0,5 kg Hippo Alfa grow
4kg hö
Så totalt:
2 l Lucern
1 kg Hippo Alfa grow (Efter 1 månad kan jag öka till 1,5-2kg vid behov enligt veterinär, det återstår att se)
4 dl Havre
0,5 dl mineraler
”Fri tillgång till hö”

Pay and Jump 16:e September
Idag åkte jag på en Pay and Jump med Chagall till granngården för att hoppa en hel bana för att få känna vart han ligger utbildningsmässigt. Jag valde så låga höjder som 70cm & 80cm för att göra det lätt för honom på hinder, för att uppgiften skulle bli en rolig upplevelse.
Först och främst är jag väldigt positivt överraskad över hans beteende generellt genom tävlingsdagen. Han stod stilla när vi gjorde iordning honom och stod snällt på transporten emellan. På framhoppningen var han koncentrerad på mig och gick bättre än någonsin i markarbetet trots att det var gnäggande ponnyer överallt, däribland ston och då ska man ha i tankarna att han för bara några månader sedan var hingst.
Han sög hinder på framhoppningen och bockade av glädje efter varje språng, det var härligt att känna!
70cm -
Han blev lite upprörd över att behöva gå in på banan alldeles själv och lämna alla ponnyer ute på framhoppningen då tävlingen var inomhus. Så han spände sig rejält och gnäggade lite. På hindren överhoppade han sig enormt men visade mycket glädje, men också såklart orutin och lite av- och på rytm. Trots att dessa oekonomiska språng inte är önskvärda så visar han ännu en gång upp sin fantastiska språngsäkerhet och teknik som redan är mer utvecklad än många äldre ponnyers någonsin kommer bli.
Han blev under ritten tittig på två av hindren varav ett fick jag snabbt övertalat honom om (3:an på filmen i första klassen) och ett sprang han förbi. Då stannade jag framför hindret, klappade om honom och gjorde en volt. Under rundan la jag totalt 4-5 volter för att få bra distanser och få ”koll på grejerna”.
Jag anser det viktigt att han ska kunna lita på mig och därav är det ytterst viktigt att jag inte sätter honom i skiten bara för att jag vill styra på hindret direkt.
80cm -
Något mer avslappnad vilket medförde en bättre rytm. Många fina framåtlägen samtidigt som han också lyssnade tillbaka och hoppade upp sig när vi kom nära. Ett par volter även denna runda.
Jag känner att pay and jump är en lämplig mängdträning nu, då kan jag lägga volter utan att få ”utesluten” i resultaten och ge Chagall ärliga chanser att utvecklas och ta för sig.
Filmen är från dagens rundor, dock bortklippta volter eftersom filmen är publicerad på min andra blogg linnolsson.se. Men man ser hans fina språng och många hinder på raken med.




Vecka 37
Chagall vecka 37
Schema -
Måndag: Skritta ut
Tisdag: Dressyr, fokus på skänkelvikningar
Onsdag: Vila
Torsdag: Konditionsträna i skogen
Fredag: Vila
Lördag: Rida igenom och kolla av lydnaden
Söndag: Pay n’ jump 70cm & 80cm
Utvärdering -
Måndag: Skrittade ut i ca 1 timma
Tisdag: Jag tyckte att han överlag var väldigt bråkig i munnen och ofokuserad. Så fort han blir trött eller är allmänt ofokuserad så blir han springig och bråkig i munnen, därför valde jag att byta plan och struntade i skänkelvikningarna som han tycker är lite jobbigt. Istället jobbade vi med galoppombyten som han tycker är mycket enklare och det gjorde han bra – med lite för hög fart bara.
Onsdag: -
Torsdag: 40 min av intervaller och mycket galopp. Han var pigg och fräsch.
Fredag: -
Lördag: Idag var han otroligt fin!
Mjuk och stadig, främst i galoppen som han visade rund och mjuk. Känns bra inför imorgon!
Söndag: Utvärdering kommer i eget inlägg.
Vecka 36
Vecka 36
Schema -
Måndag: Vila
Tisdag: Dressyr
Onsdag: Rida ut, alla gångarter & klättring.
Torsdag: Dressyrträning
Fredag: Vila
Lördag: Hoppa i manegen, träna kombination.
Söndag: Skritta ut
Utvärdering -
Måndag: -
Tisdag: Kände igenom formen och lydnaden inför träningen i övermorgon, han var väldigt pigg och känns då lite ”elektrisk” att rida. Han överreagerar på hjälperna och försöker hela tiden öka tempot, men jag sitter väldigt mycket hellre på den här positiva Chagall än den lilla ponnyn jag fick hem för ca ett halvår sedan som knappt rörde sig framåt. Jag avslutade det här lättare dressyrpasset efter ca en halvtimma.
Onsdag: Jag red ut den långa rundan på 1,5 timma med mestadels skritt men också både trav och galopp. Han showade med både bocksprång och sparkar, han sprudlar av glädje nu och det ser jag som ett väldigt positivt tecken – en superbra respons på mitt arbete!
Torsdag: Idag var det träning för Maria Hagström och han var överlag väldigt fin. Jag tror att han var lite trött från igår i kroppen, men samtidigt så otroligt pigg i psyket vilket resulterade i att han även idag kändes lite ”elektrisk” utan att genomföra övningarna till 100%. I traven var han väldigt fin, men lite tjafsig i munnen.
Vi jobbade lite med skänkelvikningar vilket fungerade bra, Maria tyckte att han hade utvecklats enormt under sommaruppehållet vilket var kul att höra!
Fredag: -
Lördag: Även idag satt jag på en pigg Chagall och jag antar att det kommer ihop med att han får mer och mer styrka i kroppen och känner glädje till arbetet vi gör. Uppvärmningen var idag att han skulle hoppa på en 8-volt. Han förbereds nu för fullt inför den preliminära tävlingsdebuten i mitten av Oktober, så en grej jag lägger fokus på är att få med honom i svängarna och se till så att han hinner hoppa upp sig även om han blir tjafsig eller ostabil i svängen.
Sedan övergick jag till att hoppa kombination som i slutet låg på tävlingshöjd (målet för tävlingshöjd i år, 1m.) och även det för att förbereda honom.
Filmen här nedan visar både uppvärmningen där jag tror att man ser tydligt vad jag menar med ”elektrisk” i ridningen och reaktionerna, främst i uppvärmningen. 8-volten gjorde han mycket bra, försiktighet och en bra stabilitet för att vara han på sin utbildningsskala. Kombinationen gjorde han klockrent, i slutet när den ligger på en meter så ser man hans fantastiska språng med!
Söndag: Skritt 1 timma på hårt underlag
Vecka 35
Schema -
Måndag: Rida ut, smälta nya kunskaper och bara ha kul.
Tisdag: vila
Onsdag: Dressyr
Torsdag: Banhoppning
Fredag: vila
Lördag: Skritta ut
Söndag: Dressyr
Utvärdering -
Måndag: Jag red en runda på ca 40 minuter i alla gångarter, utan några större krav.
Tisdag: -
Onsdag: Idag jobbade vi stenhårt på skänkelvikningarna som börjar sätta sig nu. Han vet vad jag vill när jag ger honom kommandot nu, från början så förstod han ju ingenting och blev uppjagad. Han gör inga perfekta skänkelvikningar än, men han gör det bra och visar framsteg hela tiden.
Torsdag: Idag hoppade vi bana!
Det var väldigt kul att få hoppa hinder på linjer och även fristående lite större oxrar, det blev ett konkret kvitto på hur mycket han har utvecklats. Hindeförmågan börjar bli riktigt bra och han tycker att det är galet kul - vilket har varit ett stort mål. Hindren låg på 1m i slutet och han hoppade med god teknik och inte minst med ett gott självförtroende. Nu ska vi successivt börja hoppa mer banor och fristående hinder, för att bli redo för tävlingsdebuten.
Fredag: -
Lördag: Skritt på hårt underlag i 1 timma.
Söndag: Idag tog vi ett ganska lugnt pass i så lång och låg form som möjligt, och avslutade med några galoppombyten. Även de börjar fungera fläckfritt nu!
