Chagalls foderstat
Tankar kring foder
Efter mycket rådgivning av veterinären Anna Rudbäck, min tränare Maria Hagström och en nära vän som är duktig inom foder kom jag fram till att det bästa sättet var att lyssna på kunniga människor och diskutera fram en lämplig foderstat till Chagall – utan färdiga program på nätet. Jag har även haft en längre diskussion med fodervetaren i butiken där jag köper fodret, på Kvarnen på Tjörn.
Chagall är en svårfödd häst i sig samt att han är en ungponny vilket gör att han behöver ett högt fiber- samt proteinintag, utan att det blir för mycket stärkelse i det. Stärkelserika foder är t.ex. betfor, som är bra för tarmarna men enligt duktiga fodervetare ska det inte ges i för stor mängd för ofta på grund av den onaturliga sockerhalten som hästen inte är van vid.
En annan viktig grej att ta hänsyn till är den viktiga fosfor-halten som inte får bli för låg, då det påverkar skelettet negativt, vilket såklart även det är extra viktigt i ung ålder att det inte blir några problem med. Det finns fodertillskott att köpa utifall att hästen har svårt att äta de foder som av sig självt har en hög fosforhalt, t.ex. min gamla D-ponny Winnetoo som blev helt galen av havren, han fick dagligt tillskott. Med det sagt så är alltså havren väldigt bra för att hålla en bra fosforhalt, vilket fungerar alldeles utmärkt att ge Chagall, i lagom mängd.
När jag skulle hitta foder som var bra för honom så blev jag först och främst tipsad om lucern som jag då läste på om. Det innehåller en hög halt av protein och även kalcium (bra för skelettet) och man kan fodra mycket av det utan att det blir för starkt. Det finns olika typer av lucern, dels pellets, pellets att blöta till en gröt och ströhack. Jag valde ströhack för att ge honom tuggmotstånd vilket jag anser är bra, samt att det får honom att tugga mer på pelletsen och havren som lucernen blandas ut med.
Nu var jag alltså ute efter ett foder som skulle innehålla ett högt fiberinnehåll och gärna även med högt proteininnehåll också och kom fram till, med hjälp av personalen på kvarnen, att Hippa Alfa grow var perfekt att komplettera med. På framsidan av paketen står det exakt det jag var ute efter:
*Högt proteininnehåll
*Högt fiberinnehåll
*Låg stärkelsehalt
*Bra för svårfödda, heta & unga hästar.
Den enda kompletteringen som återstod var vanliga mineraler från Hippo Alfa, som jag helt enkelt ger för att han ska ha bra värden.
Så idag innehåller hans foderstat: Hö, Lucern, Havre, Hippo Alfa grow & mineraler.
Jag försöker alltid leta efter så naturliga foder som möjligt och är skeptisk till massa müsliblandningar, pelleterade former och så vidare. I min foderstat har jag sett till att det är foder utan konstgjorda ingredienser och som även innefattar det han behöver.
Vad det gäller höet så ger jag honom så mycket som han äter upp, ser jag att han äter 4 kg utan problem på morgonen så lägger jag in 5 kg – äter han inte upp det så fortsätter jag med 4 kg etc. Jag tror att fri tillgång till hö är det bästa – såvida man inte har en häst som går lätt upp i vikt.
Chagalls foderstat:
Morgon (ca 07:00):
0,5 l Lucern (mäts i liter då det väger så lite)
2 dl Havre
0,5 kg Hippo Alfa grow
0,5 dl mineraler
3 kg hö
Lunch (ca 12:00):
5 kg hö (han äter inte alltid upp allt)
Insläpp (ca 17:00):
1 l Lucern (Ger honom bara lucern här för att de ofta äter hetsigt vid insläpp, då kommer han ner i varv och tuggar ordentligt utan att riskera att sätta pellets i halsen.)
2 kg hö
Kväll (ca 21.30):
0,5 l Lucern (mäts i liter då det väger så lite)
2 dl Havre
0,5 kg Hippo Alfa grow
4kg hö
Så totalt:
2 l Lucern
1 kg Hippo Alfa grow (Efter 1 månad kan jag öka till 1,5-2kg vid behov enligt veterinär, det återstår att se)
4 dl Havre
0,5 dl mineraler
”Fri tillgång till hö”
