Framåtbjudning
Taget ur projektplanen:
"Jag skulle vilja beskriva Chagall som oerhört likgiltig i sin inställning till arbete och prestation, utan något eget driv eller framåtbjudning. Han tycker att allt är "trevligt", eller okej, men han tänder aldrig till och tycker att något är riktigt roligt. Jag är säker på att den inställningen går att förändra, men såklart inte över en natt och inte heller genom tvång med spön och sporrar. Jag vill plocka fram det där extra hos honom, jag vill plocka fram känslan av glädje efter att ha presterat, stolthet. Som det är nu, så kan han lika väl springa förbi krysset som att hoppa över det, det rör honom inte."
Jag blir så glad över att läsa stycket här ovan, för snabbare än väntat, har vi nått resultat!
UTAN sporrar och spön, bara genom ett upplägg som plockade fram glädjen. Jag har ridit ut mycket, helt uteslutit fokus på form eller något som pressar honom fysiskt - förutom tänket framåt, framåt & framåt! I takt med att muskler byggts och kondition förbättrats har jag i galoppen ute i skogarna börjat korta honom - för att sedan låta honom galoppera på i ett friskt tempo igen. Sakta med säkert kände jag att han själv ville ge sig iväg när jag kortade honom, och då var det dags att ta med sig den inställningen in på ridbanan.
Här om dagen när jag skulle jobba med en bom-serie så blev jag minst sagt överraskad över att Chagall, efter att ha avslutat serien med den läskiga vattenmatten, försökte sig på några bocksprång. Eller snarare små moves, men han visade det jag hela tiden velat åt, stolthet över att ha klarat något, glädje & stolthet. Han var väldigt upprörd över vattenmatten när vi skrittade fram, men hoppade den på första försöket och blev väldigt nöjd och glad!
Överlag har jag börjat känna att han trampar på bra av sig själv, och att det numera oftare är jag som får sitta emot istället för att smacka, skänkla och uppmana honom till att röra sig framåt. Riktigt roligt!
Klapphingst
I min projektplan framgår det att en kastration är en av punkterna som krävs för att jag ska nå mitt mål med Chagall, att göra honom till en tävlingsponny i hoppning. Varför då?
Chagall var en klapphingst när jag köpte honom, och det fanns några olika aspekter som gjorde att jag kände att en kastration var nödvändig. Inte minst inför försäljningen då klapphingstar är allt annat än eftertraktade och dessutom är det alltid svårare att sälja en ponny som är hingst, en analys till det skulle kunna vara att det ligger ett större ansvar hos föräldrarna i ett ponnyköp och att dem kanske är lite rädda för hingstar i allmänhet.
Jag tänkte först och främst definiera begreppet klapphingst för att sedan skriva ett faktabaserat inlägg om kastrationen, nackdelar med en klapphingst & om klapphingstar överlag. Innan jag köpte Chagall hade jag aldrig hört talas om missbildningen som finns hos en klapphingst, medans jag nu känner mig som en riktig expert på ämnet...
Vad är en klapphingst?
En klapphingst är född med en missbildning, där ena eller båda testiklarna "fastnat" i buken - en av världens vanligaste missbildningar hos hästar. I vissa fall ramlar den/dem ner av sig själv, veterinärerna brukar säga att har den inte ramlat ner innan 1-årsdagen, så har man förmodligen ett operationsfall. (Agria.se, fråga veterinären). Chagall, min ponny, hade en testikel kvar uppe i buken och en hade ramlat ner. Han var alltså fem år gammal vid köpet och en självklar klapphingst. En klapphingst är inte steril vanligtvis då den ena pungkulan fortsatt kan producera friska spermier, dock inte i samma mängd, men det räcker till att betäcka ett sto. Om båda kulorna sitter i bukhålan känner fortfarande hingsten samma lust och kan även betäcka ett sto, vanligtvis ligger testiklarna så varmt så att spermierna dör och gör hingsten steril. (stallsmart.nu, article)
Hur påverkas hingsten av missbildningen?
Många säger att en klapphingst är mer knepig och svårhanterad än en vanlig hingst, därför tänkte jag reda ut den formuleringen. Fysiskt sätt kan en klapphingst vara mer knepig på grund av att den ena eller båda testiklarna ligger för varmt vilket bidrar till en ojämn hormonbalans. I ett telefonsamtal med veterinären Anna Rudbäck så sa hon till mig att en genomsnäll klapphingst kan helt plötsligt bli aggressiv, vilket inte den som individ kan styra utan då ojämnheten i hormonproduktionen styr.
En klapphingst kan aldrig bli en godkänd hingst och rekommenderas inte att avla med, då missbildningen är mycket ärftlig. En annan negativ grej som kan uppkomma är att testikeln i bukhålan utvecklas till en tumör, som liksom vilken annan tumör som helst, kan börja sprida sig. Därför rekommenderas kastration. (Anna Rudbäck, veterinär Anna Rudbäck AB, telefonsamtal 28:e Mars)
Kastration av en klapphingst?
Ingreppet är så klart större och dyrare på en klapphingst mot vad det är på en vanlig hingst. Vanligtvis kan du inte kastrera en klapphingst stående utan behöver söva den och operera liggandes. Jag pratade i telefon med veterinären Johan som jobbar på Ale djurklinik länge innan vi beställde tid för Chagalls ingrepp, han berättade om hur det går till och de olika svårighetsgraderna hos en klapphingst. Det finns tre olika sorters operationer som går att göra, beroende på hur testikeln/testiklarna ligger. Den lättaste och billigaste varianten är om testikeln ligger såpass nära till han att man, efter att ha sövt hästen och har den liggandes på rygg, kan få testikeln att ramla ner. Då kan man efter det göra en helt vanlig kastration. Det andra alternativet är att man behöver operera ut testikeln vilket då klassas som en operation vilket även det tredje alternativet gör - fast det är ännu lite svårare och dyrare. Det tredje alternativet jag skriver om är när testikeln sitter så långt in att man behöver öppna bukhinnan för att överhuvudtaget hitta testikeln, vilket den gjorde på Chagall.
I det sistnämnda fallet är det ibland inte ens säkert att du kan kastrera hingsten, om testikeln ej går att hitta/få ut. Det är olagligt att ta bort den friska testikeln om du inte får ut den andra, oavsett så kommer ju alltid din hingst vara hingstig med det knepiga beteendet om den ena testikeln sitter kvar.
Som tur var gick det att ta bort Chagalls andra testikel och på så vis kastrera honom helt.
Efterbehandling är ofta ett par nätter på veterinärstationen, kliniskt rent underlag, medicin som förhindrar infektion, vila allt mellan 10 dagar till 6 veckor.
Vissa hästar får feber/hög feber efter ingreppet.
Varför kastrerade jag Chagall?
♦ För hans säkerhet, då jag var mycket orolig för att den ena testikeln skulle utvecklas till en tumör.
♦ För min och omgivningens säkerhet, då han uppträdde mycket hingstigt och försökte till och med betäcka ett sto när jag satt på. Jag ser det som mitt ansvar som hästägare att kastrera innan jag vistas bland andra ekipage igen efter incidenter liknande den.
♦ För hans prestations skull, då han förmodligen skulle ha koncentrerat sig mer på stona än på tävlingen/uppgiften.
♦ Värdet vid försäljning.
http://www.agria.se/hast/veterinar/q/d8bd17f3462f65dfc125799b0042d550
http://www.stallsmart.nu/article.aspx?articleID=1484&forumID=52
Anna Rudbäck, veterinär, telefonsamtal
Johan, veterinär, telefonsamtal
Projektplan
Chagall – projektplan
- Från aldrig tävlad – till tävlingsponny -
Slutgiltigt mål: Ligga i fas för sin ålder (L:B, 1m-klasser) & kunna säljas som hopp-ponny, 2013.
Projektet är slutfört och avklarat när Chagall har fått startsignal och genomfört en L:B-runda.
Min projektplan är skriven kortfattat i en enkel punktform för att sedan vara lätt att utvärdera. Dock kommer alla inlägg i chagallprojekt.blogg.se gå mer ingående in i varje punkt. Jag kommer mixa inläggen med faktabaserat, dagliga utvärderingar och utvärderingar överlag. Allt jag gör i Chagalls utveckling mot en tävlingsponny kommer kräva en bas av kunskap, den kunskap som saknas kommer jag se till att lära mig – och redovisa allt på bästa sätt genom den här bloggen.
Jag kommer utvärdera i text ihop med bilder och filmer som ska ge en klarare bild & visa konkreta problem, framsteg & skillnader.
Utgångsläge -
Jag fick hem en väldigt tunn ponny med dåligt hull, revbenen gick att se trots den tjocka vinterpälsen, vilket medför en liten muskelatur, klapphingst, med dålig framåtbjudning 1:a April 2012. Vi testade honom direkt för mask, vilket han hade och fick avmaskas direkt. Han är till sin natur högt buren, dvs går gärna i en hög form och har en tendens till att ”knäppa av”/gå bakom lod. Han hamnar lättare bakom lod på grund av sin obefintliga framåtbjudning. Med obefintlig framåtbjudning menar jag att han inte har något eget driv, ingen vilja att ta sig fram eller ta sig an uppgiften på bästa sätt - ett ord som kan beskriva honom väl är likgiltig. Det är trevligt att hoppa - men lika trevligt att lugnt springa förbi hindret. Hoppad enstaka språng på 80-90cm.
Tränad i western och riden vanligt, även påbörjad inkörd. Cool i psyket men hingstig bland andra hästar.
Det här behövs för att nå målet -
1. Kastrering.
2. Gå upp i vikt, mellan 30-50 kg mer för att sedan kunna muskla sig.
3. Bättre framåtbjudning
4. Muskla sig, samt få bättre kondition.
5. Rutin med hinder & lära sig viktiga skolor.
Byta galopp & skänkelvikningar anser jag viktigt att börja med.
6. Fixa med papper/intyg. Ponnylicens, vaccination, mätning etc.
7. Rutin på tävling.
Såhär ska jag gå tillväga -
1. Redan gjort.
2. Nu hjälper betet honom att gå upp i vikt vilket underlättar. Till vintern ska jag ta hjälp av vår veterinär och foderrådgivare för att få en anpassad foderstat till Chagall.
3. Chagalls framåtbjudning är så gott som obefintlig. Jag anser det väldigt viktigt att den tränas upp och kommer fram. En obefintlig framåtbjudning försvårar utvecklingen på det vis att jag måste lägga fokus på att han ska röra sig framåt istället för på inlärning av olika moment. Dessutom är "sug mot hinder" en viktig egenskap hos en hopphäst, vilket han inte har, än. Det är viktigt för att man själv ska kunna släppa fokusen på att bara driva, och istället lägga den på att se rätt avstånd och ge den hjälp som behövs.
Jag skulle vilja beskriva Chagall som oerhört likgiltig i sin inställning till arbete och prestation, utan något eget driv eller framåtbjudning. Han tycker att allt är "trevligt", eller okej, men han tänder aldrig till och tycker att något är riktigt roligt. Jag är säker på att den inställningen går att förändra, men såklart inte över en natt och inte heller genom tvång med spön och sporrar. Jag vill plocka fram det där extra hos honom, jag vill plocka fram känslan av glädje efter att ha presterat, stolthet. Som det är nu, så kan han lika väl springa förbi krysset som att hoppa över det, det rör honom inte.
Jag ska försöka nå mitt mål på denna punkt genom mycket uteritter där han själv ska få hitta glädjen, lätta kravlösa pass med fokus på galopp framåt, även i traven och skritten. Jag ska rida mycket rundor, och inte vägar där jag behöver vända, det ska finnas en mening med att traska på i ett friskt tempo - för att ta sig runt rundan. Där ser jag en fördel i att rida rundor han känner igen och kan.
4. För att han ska muskla sig korrekt från början är det viktigt att han arbetar korrekt, dvs att jag måste lägga vikt i att se till att han slutar gå bakom lod. Efterhand kommer jag bygga på med klättring, fysträning etc. Jag kommer i mina inlägg visa vilka övningar jag gör, samt utvärdera dem.
5. Den här punkten säger sig självt, han behöver lära sig hur han ska ta sig över hindren på bästa sätt – inte överhoppa sig, inte hoppa med hängande framben så att han behöver ta i så mycket osv. Likaså på denna punkt kommer jag utvärdera i loggboken efterhand. Galoppombyte kommer han behöva lära sig snarast så att rytmen i en bana inte förstörs av avbrott, ingående inlägg om det här kommer komma. Skänkelvikning anser jag viktigt för att jag tycker att det är en grundskola som en ponny ska ha med sig inför försäljning & dessutom en väldigt lösgörande skola som kommer hjälpa mig på vägen mot mitt mål.
6. Här tar jag mitt ansvar som hästägare, bokar tider & ringer de samtal som behövs.
7. Tävlingsrutin är det viktigaste och det sista som behövs för att sedan kunna skriva ”tävlingsponny” i en framtida annons. För att kunna ge honom tävlingsrutin behöver han de ovanstående punkterna, inte fullt ut, men delvis. Ju högre upp i klasserna han ska, desto mer måste de ovanstående punkterna fungera.
Här nedan är en bild som beskriver utgångsläget kroppsmässigt, det rödmarkerade är för att förtydliga vad jag vill förbättra. Han behöver sätta muskler och gå upp i vikt.