Klapphingst
I min projektplan framgår det att en kastration är en av punkterna som krävs för att jag ska nå mitt mål med Chagall, att göra honom till en tävlingsponny i hoppning. Varför då?
Chagall var en klapphingst när jag köpte honom, och det fanns några olika aspekter som gjorde att jag kände att en kastration var nödvändig. Inte minst inför försäljningen då klapphingstar är allt annat än eftertraktade och dessutom är det alltid svårare att sälja en ponny som är hingst, en analys till det skulle kunna vara att det ligger ett större ansvar hos föräldrarna i ett ponnyköp och att dem kanske är lite rädda för hingstar i allmänhet.
Jag tänkte först och främst definiera begreppet klapphingst för att sedan skriva ett faktabaserat inlägg om kastrationen, nackdelar med en klapphingst & om klapphingstar överlag. Innan jag köpte Chagall hade jag aldrig hört talas om missbildningen som finns hos en klapphingst, medans jag nu känner mig som en riktig expert på ämnet...
Vad är en klapphingst?
En klapphingst är född med en missbildning, där ena eller båda testiklarna "fastnat" i buken - en av världens vanligaste missbildningar hos hästar. I vissa fall ramlar den/dem ner av sig själv, veterinärerna brukar säga att har den inte ramlat ner innan 1-årsdagen, så har man förmodligen ett operationsfall. (Agria.se, fråga veterinären). Chagall, min ponny, hade en testikel kvar uppe i buken och en hade ramlat ner. Han var alltså fem år gammal vid köpet och en självklar klapphingst. En klapphingst är inte steril vanligtvis då den ena pungkulan fortsatt kan producera friska spermier, dock inte i samma mängd, men det räcker till att betäcka ett sto. Om båda kulorna sitter i bukhålan känner fortfarande hingsten samma lust och kan även betäcka ett sto, vanligtvis ligger testiklarna så varmt så att spermierna dör och gör hingsten steril. (stallsmart.nu, article)
Hur påverkas hingsten av missbildningen?
Många säger att en klapphingst är mer knepig och svårhanterad än en vanlig hingst, därför tänkte jag reda ut den formuleringen. Fysiskt sätt kan en klapphingst vara mer knepig på grund av att den ena eller båda testiklarna ligger för varmt vilket bidrar till en ojämn hormonbalans. I ett telefonsamtal med veterinären Anna Rudbäck så sa hon till mig att en genomsnäll klapphingst kan helt plötsligt bli aggressiv, vilket inte den som individ kan styra utan då ojämnheten i hormonproduktionen styr.
En klapphingst kan aldrig bli en godkänd hingst och rekommenderas inte att avla med, då missbildningen är mycket ärftlig. En annan negativ grej som kan uppkomma är att testikeln i bukhålan utvecklas till en tumör, som liksom vilken annan tumör som helst, kan börja sprida sig. Därför rekommenderas kastration. (Anna Rudbäck, veterinär Anna Rudbäck AB, telefonsamtal 28:e Mars)
Kastration av en klapphingst?
Ingreppet är så klart större och dyrare på en klapphingst mot vad det är på en vanlig hingst. Vanligtvis kan du inte kastrera en klapphingst stående utan behöver söva den och operera liggandes. Jag pratade i telefon med veterinären Johan som jobbar på Ale djurklinik länge innan vi beställde tid för Chagalls ingrepp, han berättade om hur det går till och de olika svårighetsgraderna hos en klapphingst. Det finns tre olika sorters operationer som går att göra, beroende på hur testikeln/testiklarna ligger. Den lättaste och billigaste varianten är om testikeln ligger såpass nära till han att man, efter att ha sövt hästen och har den liggandes på rygg, kan få testikeln att ramla ner. Då kan man efter det göra en helt vanlig kastration. Det andra alternativet är att man behöver operera ut testikeln vilket då klassas som en operation vilket även det tredje alternativet gör - fast det är ännu lite svårare och dyrare. Det tredje alternativet jag skriver om är när testikeln sitter så långt in att man behöver öppna bukhinnan för att överhuvudtaget hitta testikeln, vilket den gjorde på Chagall.
I det sistnämnda fallet är det ibland inte ens säkert att du kan kastrera hingsten, om testikeln ej går att hitta/få ut. Det är olagligt att ta bort den friska testikeln om du inte får ut den andra, oavsett så kommer ju alltid din hingst vara hingstig med det knepiga beteendet om den ena testikeln sitter kvar.
Som tur var gick det att ta bort Chagalls andra testikel och på så vis kastrera honom helt.
Efterbehandling är ofta ett par nätter på veterinärstationen, kliniskt rent underlag, medicin som förhindrar infektion, vila allt mellan 10 dagar till 6 veckor.
Vissa hästar får feber/hög feber efter ingreppet.
Varför kastrerade jag Chagall?
♦ För hans säkerhet, då jag var mycket orolig för att den ena testikeln skulle utvecklas till en tumör.
♦ För min och omgivningens säkerhet, då han uppträdde mycket hingstigt och försökte till och med betäcka ett sto när jag satt på. Jag ser det som mitt ansvar som hästägare att kastrera innan jag vistas bland andra ekipage igen efter incidenter liknande den.
♦ För hans prestations skull, då han förmodligen skulle ha koncentrerat sig mer på stona än på tävlingen/uppgiften.
♦ Värdet vid försäljning.
http://www.agria.se/hast/veterinar/q/d8bd17f3462f65dfc125799b0042d550
http://www.stallsmart.nu/article.aspx?articleID=1484&forumID=52
Anna Rudbäck, veterinär, telefonsamtal
Johan, veterinär, telefonsamtal
Lärde mig verkligen jättemycket av texten! :)
samma här! Mycket lärorikt!
Fråga: Kan klapphingstar som blivit kastrerade oroligare/nervösare än vanliga hingstar som blivit kastrerade? eller försvinner hormonrubbningarna?