Vecka 30
Vecka 30
Under hela veckan har jag befunnit mig på ett sponsrat träningsläger på Östadkulle med flertalet grymt bra gästtränare. Jag har haft med mig min stora tävlingshäst samt då Chagall. Valisko som storhästen heter har prioriterats men även Chagall har tränats för duktiga tränare och varvat med att coola ner och vila.
Veckans inlägg ser även lite annorlunda ut då jag inte skriver något schema, i och med att planeringen låg hos lägerledarna och jag endast kunde välja hästar mellan passen.
Utvärdering -
Måndag: Idag kom dressyrtränaren Lisa Persson till gården för att ha två pass med oss där det ena innefattade lydnad och det andra lösgörande arbete. Jag valde att ta med Chagall på det sistnämnda passet då jag ansåg att lydnadspasset skulle kunna sätta honom i pressade situationer, han är lydig som han är – däremot väldigt känslig och tål inte så mycket provokation eller stress.
Vi jobbade på med skänkelvikningar och lite sidvärtsrörelser som jag tyckte att Chagall gjorde enormt bra! Vi skulle vid ett tillfälle göra sluta längsmed spåret vilket han inte förstod och blev lite uppstressad, jag gav honom mycket tid på sig att förstå övningen och i slutet tog han några bra steg i sluta och några mindre bra. Istället för att rida hela långsidan i sluta tog jag bara ett par steg i taget innan jag rak riktade. I galoppen var han superfin och balanserad vilket han fick mycket beröm över av Lisa.
Jag pratade såklart med Lisa efter passet och hon tyckte att det var en ponny med riktigt bra förutsättningar för både hoppning och dressyr. Att han rörde sig fint med bra balans och att jag matchade honom helt rätt med min ridning, vilket såklart var väldigt skönt och roligt att höra! Det hon tyckte var dock att jag skulle tuffa till mig lite, inte se honom som en bäbis och ge honom hur mycket tid som helst – utan börja kräva lite mer och inte tolerera okoncentration och ”flum”. Jag förstår var hon menar, tar det till mig men sätter en egen prägel på hennes åsikter. Att köpa en tränares koncept eller åsikter rätt av tror jag aldrig är bra, Chagall ÄR en bäbis utbildningsmässigt då han är så pass lite riden, MEN jag kan hålla med om att jag nog kan ställa lite högre krav nu.
Tisdag: Idag var det ett fyspass på morgonen som jag tog med Chagall på och som passade honom perfekt! Vi red i skogen och klättrade samt konditions-galopperade, liksom de passen vi brukar ha hemma. Kul att se att tränare har samma pass och samma upplägg, det stärker min känsla av att mitt upplägg är bra. Medan alla hästar hoppade runt på två ben av frustration av att inte få gå först och tränaren ihop med oss försökte förgäves få till en bra ordning i ledet av heta ponnyer och hästar så kunde jag lugnt räcka upp en hand och säga ”jag kan vara sist!”. Mycket riktigt kunde jag och Chagall lugnt träna på skänkelvikningar och galoppera i en bra och harmonisk galopp sist, och Gun Hollesen (tränaren) öste beröm över min coola 5-åring. Stolt!
Onsdag: Idag var Sandra Björneland här och byggde en svår bana som vi tränade två pass på, där ett var markarbete och ett var hoppning. Idag fick Chagall vila då träningarna kändes som överkurs och jag ville prioritera Valisko.
Torsdag: Idag passade jag på att rida ett pass utan tränare på Chagall medan de andra tränade fälttävlan vilket jag valde bort helt pga. skaderisken. Jag hade samma upplägg som på Sandra träningen fast mer simpelt och såklart på en lägre nivå. I slutet hoppade jag samma bana som Sandra själv sa var bygd som en nationell bana med många svåra distanser och väger, med en kombination inkluderad. Alla hinder låg mellan 70-90cm och Chagall klippte hela banan KLOCKRENT två gånger. Han hoppade bättre än någonsin och man kände riktigt hur självförtroendet och framåtdrivet bara strålade om honom, dessutom var han jämn mellan hindrena och vi kom rätt på nästan varenda distans varje gång. Idag började mina planer och tankar gå på högvarv kring den här prickiga, fantastiska ponnyn. Kanske borde jag istället för att sälja honom 2013 hitta en lite mindre ryttare som kan kvala ungponny SM på honom?
Det återstår att se, oavsett vad så är det slutgiltiga målet med det här arbetet en debut i L:B innan 2013’s start.
Fredag: Vila
Lördag: Longering inspänd, gick avslappnat & lugnt.
Söndag: Skritta ut i 1,5 timma.
Kost – en viktig del i din prestation
Jag vet att kosten är oerhört viktig för att kunna prestera bra, och dessutom har jag börjat se det i ett större perspektiv där jag känner att jag vill vara hälsosam för att kunna må bra och hålla på med min sport så länge jag vill i mitt liv.
Jag fick information, medvetenhet och kunskap för flera månader sedan om kost och hur man ska äta för att må som bäst. Jag försökte lite halvdant att gå efter det, men efter en veckas semester i galna Rhodos med vänner så kände jag mig som den mest ohälsosamma människan i världen och bestämde mig en gång för alla att ta hand om min kropp och verkligen se till att ha koll på vad jag stoppar i mig. Det här ska jag följa nu, och kanske är det en bra idé att jag gör en notis i varje loggboks-inlägg varje vecka om hur det har gått? Det bestämmer jag att jag ska göra från och med nu!
Nu lever vi på 2012 och många nya dieter har dykt upp, vilket jag faktiskt intresserar mig av. Alla har väl varit i situationen av att räkna kalorier, BMI och föredragit light-produkter – vilket har visat sig vara väldigt skevt och nästan lite fel vid en önskad viktminskning, eller åtminstone svårare. Istället har dieten LCHF blivit mycket populär och man träffar på många människor som trivs bra med den och rasar i vikt. Jag försöker att inte avguda någon diet, utan plocka det som är bra från varje och sedan höra med kunniga människor om det jag gör är rätt. Nu har jag hittat en kost som passar mig och min tränings-vardag perfekt och som är kontrollerad och sund.
LCHF står för ”low carb – high fat” vilket innebär att du i stort sätt plockar bort alla kolhydrater och äter en mängd på ca 20g kolhydrater per dag och bara väljer produkter med 5 gram eller mindre per 100 gram kolhydrater, vilket är extremt lite. En människa som äter ”som vanligt” äter ca 350-500 gram per dag. Du får alltså inte ens äta frukt då det är för högt sockervärde i det. Du byter ut energin från kolhydraterna mot energi från rent fett, dvs. att LCHF:are gärna äter bacon och ägg till frukost, gör extra feta såser och har vispgrädde i allt som går att ha vispgrädde i. Ingen kan bevisa vilka konsekvenser denna diet kommer att ge, MEN teorier säger att i längden är det påfrestande för blodkärl och kroppen att vräka i sig enbart fett även om man rasar i vikt av det.
Nu är ju inte mitt mål att rasa i vikt utan att vara sund och må bra, för att kunna prestera bra på hästryggen. Men att vi äter alldeles på tok för mycket kolhydrater, eller i alla fall fel sorts kolhydrater i Sverige och på många andra platser i världen är ingen överdrift. Vad är egentligen kolhydrater, och vad är rätt och vad är fel sorts kolhydrater? Kolhydrater är på enklast förklarande sätt ett samlingsnamn på sockerarter och stärkelser, samt kostfiber. Man brukar dela in kolhydrater i ”snabba” och ”långsamma” kolhydrater och det beroende bland annat på hur de är uppbyggda och om de har värmebehandlats. Vad som menas med snabba och långsamma kolhydrater är hur snabbt kroppen tar upp näringen och hur länge och hur jämnt blodsockret håller sig. Snabba kolhydrater får du lättast genom söta livsmedel så som godis, läsk, vitt bröd etc, de går snabbt ut i blodet och du känner dig pigg direkt – men får lika snabbt en dipp och blir hungrig igen. Därför ska man alltså undvika dessa sorters kolhydrater och istället byta ut dem mot långsamma kolhydrater som ger dig en jämn nivå i ditt blodsocker och du är mätt länge. Det vill säga att du ska välja fullkornsprodukter och mörkt bröd, och även såklart vitaminrika råvaror så som frukt och grönsaker.
Jag försöker att dels dra ner på kolhydraterna och sedan ersätta de snabba kolhydraterna med de långsamma. För att vänja av kroppen har jag ätit väldigt lite kolhydrater under en månads tid, jag har uteslutit ALL pasta, ris, potatis, bröd etc. Nu ska jag sakta men säkert börja övergå i att äta mörkt bröd till frukost och istället för bara sallad till proteinet på tallriken så ska jag varannan dag äta fullkornsris- eller pasta samt potatis emellanåt. Jag mår väldigt bra såhär, känner mig pigg och stark i kroppen och ligger på en vikt som är perfekt för mig.
En vanlig dag för mig i matvägar har sett ut som så att jag brukar äta naturell yoghurt till frukost (4,1 gram kolhydrater per 100 gram) med en egengjord müsli i som består av olika sorters nötter och frön så som linförn, solroskärnor, kokos och pumpakärnor, paranötter och hasselnötter. Ibland lyxar jag till det med bär i, som brukar ligga emellan 5-10 gram kolhydrater per 100 gram.


Sedan till lunch och middag så har jag antingen ätit kycklig, fisk eller kött med en sallad till, ibland även en egengjord soppa med lite kolhydrater i.
Om jag har varit sugen på något eller behövt ett mellanmål mellan hästarna så har jag gjort en supergod smoothie med kokosmjölk, avokado och bär. Båda mättande och med BRA fetter i, kokosfett sätter faktiskt igång fettförbränningen samtidigt som det mättar. Jag har dock ätit frukt under hela tiden, trots hög halt med kolhydrater, då jag vet att vitaminerna i frukten är viktiga.
Eftersom att jag har planerat det här inlägget ett tag så har jag passat på att fota olika maträtter som jag har gjort för att visa hur jag har varierat kosten trots en liten mängd kolhydrater och UTAN att ha ersatt det med en massa fett. Ingen annan i min familj äter den här kosten så jag har fått tillaga all mat själv och har tagit ett eget ansvar över den här förändringen.

Färsfylld paprika med smält ost & broccoli.

Avocado & citronsoppa med lax.

Tonfisksallad

Lax, sallad & kräftsalladsfylld avokado.

Blomkols- & broccolisoppa.
Nu har jag alltså ätit såhär väldigt strikt i en månads tid för att vänja av kroppen vid alla snabba kolhydrater, nu ska jag övergå till att äta livsmedel med högt fiberinnehåll. Jag ska testa det i ca en månad och sedan skriva ännu ett inlägg om eventuella skillnader och hur det känns, ska bli spännande!
Källor:
Storasyster Helene Ambjörnsson
http://www.slv.se/sv/grupp1/mat-och-naring/vad-innehaller-maten/kolhydrater/ -
(Jag kan inte sätta ut exakt vart jag använt mig av källan ovan då jag läst på mycket innan och nu skriver utifrån mina erfarenheter & kunskaper.)
Vecka 29
Vecka 29
Den här veckan har Chagall gått ovanligt lite och mycket lugnare då han ska åka med mig och min storhäst på träningsläger nästa vecka. Då ska han tränas lite hårade och därför kände jag att det var lägligt att ”rida ner honom” lite och låta han samla krafter inför kommande vecka.
Schema -
Måndag: Tömköring, jobba med att ställa och böja – endast skritt.
Tisdag: -
Onsdag: Skritta ut 1,5 timma.
Torsdag: Dressyrträning för Maria Hagström.
Fredag: -
Lördag: Någon lett aktivitet
Söndag: Åker till lägret, rider en stund på kvällen, förmodligen ut.
Utvärdering -
Måndag: Tömkörningen fungerade bra, som vanligt var han lugn och tillfreds med att ha mig bakom sig med tömar. Tömkörde i ca en halvtimma och jag tyckte att han hade en bra och korrekt form genom hela passet.
Tisdag: -
Onsdag: Skritt på lång tygel och varierande underlag i 1,5 h.
Torsdag: Idag jobbade vi för första gången seriöst med skänkelvikningar, och jag tycker att det gick väldigt bra! Till en början blev han väldigt spänd och kastade med huvudet i protest, men när jag fick tips av Maria att fördela min vikt åt det hållet han skulle så gick det väldigt mycket lättare. Det är såna där små detaljer som är så lätt att inte tänka på när man är själv, men som underlättar något enormt när man kommer på det. Jag tycker förövrigt att han är väldigt liksidig och flyttar lika bra i båda varven.
I galoppen jobbade vi med att rida på mindre volter och även göra avbrott. Jag tyckte att han gick bättre än någonsin i galoppen med en väldigt stadig form och lugn takt!
Fredag: -
Lördag: Idag fick han springa lite lös i paddocken efter en dusch för att få självtorka i solen. Klickade lite bilder för att kunna visa upp nuvarande kroppsform -
Söndag: Red ut en sväng i skogen, han var helt otittig och väldigt framåt. Det känns bra inför träningsveckan nu!
Vecka 28
Schema -
Måndag: Dressyrpass med mycket galopp, tempoväxlingar och även träna några gånger på skänkelvikningar.
Tisdag: Vilodag.
Onsdag: Ut och jogga på hårt underlag. Ca 40 minuter.
Torsdag: Hoppträning.
Fredag: Lättare dressyrpass med mycket serpentiner i trav för att lossa båda sidorna och få honom följsam.
Lördag: Rida ut i skogen, det ”vanliga” på hans skogs-scheman – klättra, galoppera och fysträna.
Söndag: Vilodag.
Utvärdering -
Måndag: Jag vet inte vad som har hänt med den ponnyn jag beskrev som likgiltig och helt utan framåtbjudning för bara några veckor sedan.. Nu när alla hästar är lite sommartrötta och lata av allt gräs är han så energiladdad att det nästan förhindrar mig från att genomföra passet efter planeringen.
Han var helt tokpigg när jag hoppade upp och flög i luften om jag försökte plocka ihop honom, absolut inte i ett försök till att slippa – utan av glädje och protest mot att bromsas. Därför anser jag inte att det är ett beteende som jag måste ta död på, då jag tror på att glädjen är den absolut viktigaste ingrediensen i ett vinnande koncept mellan häst och ryttare.
Istället väntade jag ut honom och la mycket tid på att trava i serpentiner och göra avbrott till skritt emellanåt. När vi skulle starta i galopp pep han och hoppade rätt upp i luften av glädje, och jag kan säga att jag kände mig minst lika glad över hans glädje och framåtdriv!
Genomgående problem under passet var att han hamnade lite bakom lod när han blev sådär pigg, det är väldigt svårt tycker jag att rida honom fram till bettet när han är så pigg och ”krullar ihop sig” vid förhållningar. Det är jag inte riktigt nöjd med, och måste tänka vidare på hur jag ska lösa det.
Här kommer några bilder från ridpasset, där man även ser tydligt att han är väldigt hög och emellanåt bakom i sin form.








Här, på bilden ovan, är formen väldigt bra!
Bilden nedan visar ett exempel där han verkligen "krullar ihop sig" och inte går fram till bettet.



Tisdag: -
Onsdag: Idag kändes han väldigt fin i kroppen, han hamnade automatiskt i en bra form och travade lugnt på hårda grusvägar. Jag travade i intervaller mellan 3-5 minuter varvat med skritt mellan 7-15 minuter. Tanken bakom ett sånt här pass är dels att jogga bort eventuell träningsverk samt stärka benen fysiskt av att trava på hårt underlag.
Torsdag: Övningarna idag på träningen var överkurs för Chagall, vilket tränaren sa från början. Därför gjorde vi lite undantag här och var, samt gjorde allt väldigt lågt och lätt.
Vi värmde upp på en speciell ”volt” med skarpa V-svängar på räcken, Chagall var superpigg och hoppade jämfota efter varje hinder av lycka över att äntligen få hoppa – så kul! Men han hoppade fina språng med ryggen och korrekt teknik. Sedan hoppade vi studserier, och här kändes det som om han blev riktigt trött. Men istället för att lugna sig blev han som ett övertrött barn, han protesterade mot mina förhållningar och ville lösa det på fart – vilket är ett tecken på bristande styrka till övningen. Jag försökte hjälpa honom med rätt distanser och sedan låta honom själv lista ut hur han skulle lösa uppgiften. Jag tyckte att han hoppade sina livs första studs bra, men han kändes som sagt lite ”övertrött”.
Fredag: Idag gick det väldigt bra!
Han kändes fin i formen och kom väldigt sällan bakom hand, jag kunde rida mycket serpentiner på ett bra vis som planerat. Jag tog faktiskt ingen galopp alls idag, utan lät honom rulla i en lugn, avslappnad trav då han fick träna väldigt hårt igår.
Lördag: Idag lät jag honom galoppera mer än innan, efter det ”vanliga” med klätterbacken och galoppstigarna red jag in på en traktorväg som säkert är 1 km lång som avslutas på en stor äng. Där fick han galoppera med tempoväxlingar och sedan avslutade jag med att testa att göra några galoppombyten i varje varv på ängen – vilket han gjorde klockrent!
Söndag: -
Vecka 27
Schema -
Måndag : Ett lite hårdare dressyrpass med mycket galopp och även påbörja skänkelvikningarna. Enkel nivå men fysiskt krävande utifrån Chagalls nuvarande fysik, där han saknar mycket flås och styrka i kroppen.
Tisdag: Vilodag
Onsdag: Uteritt med styrke- och konditionsträning. I skogen där han ska få skritta i kuperad terräng och galoppera på stigar med bra underlag, samt klättra i skritt. Här lockar jag även fram ännu mer framåtbjudning vilket är ett stort plus!
Torsdag: Markarbete med bommar.
Fredag: Skritta ut.
Lördag: Ett lättare pass i paddocken där jag känner av lydnad och form.
Söndag: Vilodag.
Utvärdering -
Måndag: Till en början var Chagall väldigt pigg vilket i hans fall resulterar i att han trippar på tvären och kastar med huvudet när jag tar förhållningar vilket leder till att han hela tiden tappar formen. Jag känner att han har kommit till ett stadie där han börjar komma underfund med sin egen styrka och trotsar mig samtidigt, så han slog sig fri från formen och studsade runt nonchalant på tvären de första tio minutrarna i alla fall i traven. Jag gjorde mitt bästa för att inte bli irriterad, haha, och försökte lista ut en bra övning som skulle få honom att tänka på annat.
För att få honom att sluta red jag fyra serpentinbågar över hela paddocken där jag gjorde avbrott till skritt varje gång jag kom till medellinjen, vilket fungerade väldigt bra! Efter lite protester gav han sig och hamnade i en mjuk och fin form och var följsam för skänklarna när jag svängde runt i varje båge. Jag höll humöret uppe och var pedagogisk men bestämd genom hela protesterna, vilket är bra och ett måste.
Jag hade tänkt jobba mer i galoppen än vad jag gjorde då jag var tvungen att lägga så mycket vikt vid att få honom lugn i traven först. Därför fick jag planera om lite och bara avsluta i lång och låg form i galoppen. Chagall var svettig men mycket nöjd, precis som jag.
Tisdag: -
Onsdag: En mycket lyckad ritt där jag kände att jag fick tränat både kondition och styrka, han var trött i kroppen och i huvudet när vi var klara i skogen men hade ändå en väldigt bra framåtbjudning och visade att han tyckte att det var roligt! Jag hoppade av och ledde honom hem de två sista kilometerna.
Mamma gick med ihop med vår hund och jag bad henne klicka lite bilder för att kunna visa naturen jag är i och tränar:








Torsdag: Idag valde jag att sätta upp min lillasyster för att se honom med en ny ryttare på, samt att jag då kunde lägga fram och ändra bommarna som jag ville. Chagall är ju ett projekt som såsmåningom ska säljas, så det är viktigt att han lär sig att arbeta med nya ryttare på ryggen så snabbt som möjligt. Min syster är bara tolv år men väldigt mjuk och duktig i sin ridning, hon lyckades med en väldigt bra trav men i galoppen så bytte vi så att jag satt upp. Man måste rida Chagall, framförallt bromsa honom, med MYCKET säte och lite hand – vilket Maja hade lite svårt att få till. Därför tog jag över galoppen och red över lite bom-serier.
Jag tränar bommar för styrkan och försiktighetens skull.
Chagall svarar väldigt bra på bom-träning då han både är försiktig och ambitiös vad det gäller att trampa både högt och med tryck i, han är en snärtig ponny med mycket spänst till naturen och det är viktigt att ta till vara på.
Jag filmade lite när Maja red: Fredag: Jag skrittade idag ut en runda på 5 kilometer på hårt underlag vilket är bra för benen och även för Chagalls huvud som får komma ner i varv.
Lördag: Idag kändes Chagall väldigt på hugget och jag började flytta honom lite för skänkeln i både skritt och trav, några få steg bara, men det går bra och han verkar förstå. Jag ska försöka filma det snart! Förövrigt var han fin i formen och lydig både fram och tillbaka.
Söndag: -
Vecka 26
Loggbok vecka 26
På grund av hög feber & halssmärtor har inte schemat fullföljts till 110% utan arbete från marken har fått byta ut några ridpass.
Schema -
Måndag: Vilodag
Tisdag: Ett lättare pass i paddocken där syftet är att känna igenom lydnad. Han ska vara kvick för skänkeln och lydig tillbaka. Konkreta övningar är att galoppera på något mindre volter än vanligt, vilket han tycker är svårt då han inte riktigt orkar bära sig. För att hjälpa honom ska jag ge honom ett stadigt stöd på ytter, leda med innerhanden och rida med mycket säte och ben, allt för att balansera upp.
Varför jag anser det som en viktig övning för honom är för att i framtiden kunna vända honom lätt inne på hoppbanan, utan tjafs i handen eller att han blir vinglig i kurvan.
Onsdag: Uteritt med trav & skritt. Lång och låg form för att stretcha ut ryggen och bli avslappnad inför träningen dagen efter.
Torsdag: Hoppträning för Maria Hagström.
Fredag: Vilodag
Lördag: Uteritt i skogen, om vädret tillåter, med mycket galopp, backträning och fys.
Söndag: Longeras inspänd med sele i en lång & låg form för att ”jogga” bort eventuell träningsverk från gårdagens fysiskt krävande pass.
Utvärdering:
Måndag: -
Tisdag: Idag gick det över förväntan!
Chagall sökte sig själv till en stadig, låg, form utan att hamna bakom lod och var både lydig fram och tillbaka. I galoppen var han väldigt stadig så länge han fick galoppera på i ett friskt tempo, när jag försöker korta upp galoppen lite så faller han isär och tappar formen emellanåt – vilket beror på för lite styrka. Det oroar mig inte alls då jag vet att det kommer komma med tiden.
Jag började med att rida på stora mittvolten där han i höger varv blev väldigt tjafsig i handen när vi kom mot staketet och han behövde svänga. Jag försökte hjälpa honom genom att leda med innerhanden och rama in honom i tid med benen och sätet. Jag har märkt att ju mer jag rider med sätet, desto finare blir han i handen. Han vill verkligen ha minimalt med hjälp från handen och istället balans med sätet. I slutet gjorde jag 2-3 15m volter i varje varv i galopp, där han gjorde 1 väldigt bra och två med lite tjafs i höger och 2 väldigt bra och en med lite tjafs i vänster. Han har alltså lättare för vänster.
Onsdag: På grund av att jag hade hög feber blev det endast en promenad.
Så det var ingen fokus på form och inte heller någon trav då jag bara gick med honom. Han pinnade på friskt och verkade tycka att det var skönt att komma ut och få gå helt utan krav.
Torsdag: När övningarna till träningen plockades fram kände jag att det var lite överkurs för Chagall. En övning bestod av 3 kryss längst med medellinjen som vi skulle galoppera i serpentinbågar över, och Chagall som har svårt att vända in på volter i nuläget?
Men min tränare Maria vet ju om vart han ligger till utbildningsmässigt och vi kom överrens om att jag skulle sakta av till trav om han hamnade i fel galopp och travhoppa istället. Till min stora förvåning fick vi till många serpentinbågar med byten över krysset och ytterst lite tjafs i handen – idag red jag med MYCKET säte och hade en väldigt mjuk, endast vägledande, hand. Det visade ett snabbt och bra resultat och jag är mycket nöjd över både hans och min insats idag.
Vi hoppade även på två oxrar och kombinerade med volter över kryssen innan och efter. Jag kände att volterna var den största svårigheten i den här övningen då han inte går att korta galoppen på så som man önskar ännu, därför blir det svårt att vända in på en liten volt och sitta emot. Istället ”hoppade han ur” min hand ett par gången, medan vi kom rätt och bra några gånger med. Jag försökte vända in lite snävare i volten för att lägga honom naturligt rätt, så att vi skulle hitta tillbaka till rytmen.
Även oxrar på rakt spår var lite knepiga då man får känslan av att han blir ”tom” när man styr mot, man kan inte påverka honom så mycket ännu i och med att han inte har styrkan till att vara elastisk eller kvick i sina galoppsprång. Jag försökte hjälpa honom så gott jag kunde, samtidigt som jag inser att det är bra att han får tänka själv också, att redan nu se med egna ögon hur han ska lösa situationen. De två sista sprången kom inte med på film tyvärr, för dem var väldigt bra. Då hoppade vi två oxrar längst med fyrkantsspåret som vi kom kanonbra på och han hoppade upp sig väldigt fint.
Fredag: -
Lördag: Det blev ett härligt fyspass i skogen idag!
Chagall var positiv och jag plockade fram framåtbjudningen och gjorde ett egentligen jobbigt pass väldigt roligt och lekfullt. Han fick galoppera i skogen på stigar som gick upp brant, sluttade ner och även långa raksträckor. Däremellan fick han hämta andan genom att traska runt bland stenar och grenar, vilket tränar upp hans noggrannhet – vilket är en viktig egenskap i hoppningen.
Söndag: Han börjar mer och mer känna sig bekväm i longeringen. Idag travande och skrittade han endast med en löst spänd Pessoa sele och gummisnoddar. I slutet travande han i en lång och låg form och jag såg att ryggen kom upp väldigt fint och arbetade. Han känns redo för en ny träningsvecka!