Halva tiden - avstämning

Utvecklingsmätning/mål Kommentarer (0) Postat den: 2012-08-28 Klockan: 19:21:02 © by Linn Olsson
Ihop med projektplanen visade jag upp en porträttbild tagen på Chagall i Maj, dvs. en månad efter att han flyttat hem till mig där jag rödmarkerat på delar av kroppen som jag ville förbättra på olika sätt - nu är det dags för en avstämning med en ny bild!

Maj:


Augusti:


För att förtydliga vad som förbättras mycket och vad som fortsatt behövs jobbas på så har jag gjort en ny skiss, och markerat med grönt där jag tycker att han förbättrats radikalt medan jag har rödmarkerat där det inte är sådär jättemycket förändring. Reflektion finns nedanför bilderna.


Vad är rödmarkerat?
Hull (revbenen syns och han är väldigt "uppdragen" mot skrevet pga. dåligt hull)
Muskler på rumpan och ner mot låret.
Ryggmuskler.
Tanig över bogen.
Liten överhals.


Avstämning:
Hull - check
Muskler på rumpan och ner mot låret. - han har musklat sig rejält vid nedre delen medan han fortfarande är kantig över korset.
Ryggmuskler - mycket bättre!
Tanig över bogen - check.
Liten överhals - här är han fortsatt tanig.

För att visa en mer tydlig skillnad på bogen:





Reflektion:
På två ställen har det inte förbättrats jättemycket, vilket är över korset och halsen. Jag har i inläggen innan nämnt att han gärna blir väldigt hög i fomen och knäpper av i nacken = jobbar felaktigt genom kroppen. Han behöver jobba i mer låg och lång form, för att bygga mer muskler på överlinjen. Men det glädjer mig att se att ryggen musklats, och jag har förståelse för varför han förändrats som han gjort på vissa delar och varför han inte gjort det på andra - vilket är det viktigaste. Muskler tar tid att bygga, och det är också viktigt att det får ta tid. Dock är jag väldigt glad över resultatet och skillnaden som redan syns!








Vecka 34

Loggbok Kommentarer (0) Postat den: 2012-08-20 Klockan: 16:30:00 © by Linn Olsson
Här kommer en lite försenad vecko-utvärdering såhär måndag vecka 34.

Vecka 33

Schema -

Måndag: Seriehoppning, med lite höjd på en oxer för självförtroendets skull. Det är dags för Chagall att börja få lite tävlingshöjd i kroppen, känna på lite större språng och lära sig hoppa ”ekonomiskt” över större hinder. Med det menar jag att han ej ska överhoppa sig.

Tisdag: Lättare travarbete på ängen.

Onsdag: Rida ut i skogen, kondition och styrka.

Torsdag: Vila

Fredag: Dressyrpass med fokus på skänkelvikningar.

Lördag: Skritta ut 1 timma.

Söndag:  Vila

Utvärdering -

Måndag: Det gick väldigt väldigt bra idag!
Jag märker att han har förstått hur han på bästa sätt ska ta sig över hindren samtidigt som han då också har blivit så extremt mycket mer noggrann. Idag hoppade vi en studsserie med ett galoppsprång fram till en oxer som sista gången låg på 100cm, och inte en enda bom föll. För bara några veckor sedan kunde han riva en hel serie utan att fundera så mycket mer på det, nu vill han klara det – vilket såklart både är ett stort och viktigt framsteg.

Hoppade som sagt på tävlingshöjd lätt som en plätt, jag känner mig glad över att han visar så stort självförtroende och mod även när ribban höjs.

Film från dagen:

 
Tisdag: Travade honom i så låg form som möjligt för att stretcha ut ryggen och jogga bort eventuell träningsverk från igår. Han var lugn och avslappnad och syftet med passet gick lätt att genomföra.

Onsdag: Vi red ut en runda på 1 timma med som vanligt varierad terräng med mycket skritt i klurig terräng och klättring, samt längre galoppsträckor på traktorvägar. Han var väldigt pigg idag och ville helst av allt dra på järnet. Testade för första gången galoppombyten på rakt spår vilket han gjorde lätt i höger varv men lite svårare i vänster, men med mycket hjälp och överdriven viktförändring hos mig som ryttare så gjorde han det även två gånger i vänster.

Torsdag: -

Fredag: Idag fick jag ändra på min plan då Chagall var mer vild än tam. Hans favoritsto gick i hagen längst med paddocken och han hade full show som inkluderade bocksprång och takta på stället istället för att lyssna på mig. Jag försökte mig på skänkelvikningar men eftersom han svarade med att gå uppåt och takta på stället kändes det onödigt att fortsätta. Istället var jag lite tuff på honom och galopperade lite mer och med mer press, jag varierade olika stora volter och lät honom inte sakta av så fort det blev lite tungt i benen. När han kom tillbaka med hovarna på jorden så travade jag av honom länge i låg form, då var han redan trött och det kändes igen onödigt att starta upp med något som jag vet att han tycker är svårt. Ibland får även hästarna ha dåliga dagar, och det är upp till oss att läsa av och acceptera, tycker jag.

Lördag: Jag promenerade en mil med honom idag, han gick snällt med bakom mig utan att titta på något.

Söndag: -

Relationship

Presentationer Kommentarer (0) Postat den: 2012-08-17 Klockan: 23:23:00 © by Linn Olsson

I min presentation kan man läsa om mig och min förra ponny Winnetoos resa ihop, från bohuscupen till ett av Sveriges vassaste ekipage. Det är långt ifrån bara kunskapen från hans rygg jag tar med mig, utan också vetskapen om hur viktig relationen mellan häst och ryttare är.
Min vision med utbildning av hästar är förtroende, glädje och kärlek. Hårda metoder och tvång har jag aldrig trott på och samtidigt har jag bevisat för mig själv att det inte behövs.

När jag fick Winnetoo var han alldeles för svår för mig, och jag kan lätt räkna våra framgångar på en hand de 2 första åren, medan motgångar fanns det gott om. Jag fick en totalt outbildad ponny och såg mina kompisar kamma hem rosett efter rosett samtidigt som jag ramlade av i avd. B klasser eller skenade runt. Men det spelar ingen roll hur många poäng på tävlingsdatabasen jag förlorade under åren 2009-2010 då lärdomen och känslan för hästar som jag fick är värd mer för mig. Idag när jag jobbar med Chagall känner jag mig lugn inombords, jag vet vad jag håller på med och jag har kunskap nog att stänga öronen för så kallade experter här i ridsporten som mer än gärna lägger sig i.

Här nedan ser man två filmer på mig och Winnetoo, en från 2010 och en från 2011.



Man kan tro att det ligger blod, svett och tårar bakom den utvecklingen – vilket det inte gör. Det ligger svett och blod, men inte tårar – för de har jag uteslutit. När ingenting fungerade för mig och Winnetoo så började jag jobba med honom i manegen lös. När ingen såg mig så gick jag ner och tränade och tränade, vilket jag fortsatte med sedan när det väl släppte. Det jag och Winnetoo delade i slutet var fantastiskt och vi kunde kommunicera med varandra utan ord och utan mutor.



Jag vill visa hur jag jobbade med honom, för att du ska få en klar inblick i vad jag tror på och gillar. Chagall är ung och behöver stärkas både mentalt och fysiskt, men enligt mig är den mentala biten viktigast att börja med. En häst med utstrålning av glädje och ett stort självförtroende är en bra häst, tror och tycker jag. Viktigt för mig är att se till att Chagall slipper några jobbiga uppleverlser som han kan koppla till mig/hans ryttare, dvs. att jag aldrig skulle pressa honom för hårt eller be honom göra något som jag var osäker på om han skulle kunna göra. Att alltid ha tålamod och behålla en pedagogisk logik är oerhört viktigt för förtroendet.

Jag ska gå ut med en prickig hopp-ponny i vinter på banorna som STRÅLAR av glädje och självförtroende.


Tänkt om kring projektplanen

Kommentarer (1) Postat den: 2012-08-14 Klockan: 15:28:46 © by Linn Olsson

Varje vecka när jag ska planera hur jag ska rida den kommande veckan kikar jag på min projektplan för att kunna relatera allt jag gör till den. Där har jag konkreta punkter att följa och sträva mot, vilket underlättar när jag planerar Chagalls träning.

Det finns dock en punkt som jag skulle vilja ändra på något då jag kommit fram till att jag nog inte riktigt tänkte korrekt kring den. Det är den sista punkten, där jag skriver att jag ska ge honom tävlingsrutin.

När jag uttrycker att jag ska ge honom tävlingsrutin för att kunna kalla honom tävlingsponny så menar jag att jag ska starta honom mycket för att han ska göra bättre och bättre ifrån sig hela tiden. Det är egentligen det optimala enligt mig, att åka ut och hoppa låga klasser och låta honom lära sig av sina misstag. Men för att riktigt kunna relatera till mitt slutgiltiga mål, där han ska kunna säljas som tävlingshäst 2013, så fungerar det inte alltid att göra det som egentligen hade vart det bästa.

Jag vill kunna sälja Chagall under året 2013, även om slutprodukten av det här projektet ska vara ett resultat i 1m. Eftersom han ska säljas så pass snart så är det viktigt att han gör bra resultat, hellre 2 bra starter än 14 där hälften av dem är okej. Så nu när jag planerar hans kalender för hösten så ser det tomt ut på tävlingsfronten, istället ska han hoppträna mycket banor hemma för att sedan vara ordentligt redo när han går ut i sin debut.

Han ska kännas stadig, ha koll på benen, suga hinder och hoppa stadiga banor över tävlingshöjd hemma innan jag ger mig in på banan – för bästa möjliga förutsättning för bästa möjliga resultat i tävlingsdatabasen.



Jag beräknar att Chagall ska starta sin första tävling, L:D & L:C, tidigast i Oktober.
Men känns han inte helt redo för det då så kommer jag vänta ännu längre.


Linn Olsson

Presentationer Kommentarer (1) Postat den: 2012-08-12 Klockan: 22:58:19 © by Linn Olsson
Jag heter Linn Olsson och är född 1995, jag tänkte berätta lite om mig, min hästbakgrund samt mina tankar kring det här projeketet - som en inledande presentation!

Jag skulle beskriva mig själv som en tjej med mycket energi och många bollar i luften, förutom skolan så driver jag ett eget företag som består av mycket arbete med reklam och samarbeten med företag, det inkluderar även en hel del projekt så som event, föreläsningar och liknande. Det hela grundar sig i en blogg, som numera är Sveriges tredje största hästblogg och 27:e största företagsägda bloggen i Sverige bland alla kategorier, bloggen drivs och startades av mig.

Det började som en rosa tonårsblogg, liksom 99% av tjejerna i 7:an har och driver, med lite smink hit och lite disco dit. Jag hade då precis köpt Winnetoo, ponnyn som fortfarande äger en stor del av mitt hjärta, och tävlade bohuscupen och låga ungponnyklasser med honom. Det som skiljde mig från alla andra hästbloggare på den tiden var nog just det, låga ungponnyklasser och förutsättningar lika med noll om man var sugen på att jämföra. Jag tror att många unga ryttare snabbt kände igen sig i min situation som en passionerad ryttare utan de där möjligheterna som många andra tävlingsryttare hade, eller rättaresagt har. Jag delade med mig på internet av min och "Winnies" resa, skrev långa inlägg om de där tävlingsdagarna när jag fick hoppa avd. B medan alla kompisarna tävlade om den blågula rosetten - och inte bara det, för det mesta ramlade jag även av min tokiga ungponny eller så ville han inte gå över startlinjen.

Jag kämpade hårt med Winnie, och när han lämnade mig för tre månader sedan så såldes han som en läromästare på 9 år som hade MSV-placeringar i bagaget för en väldigt mycket större summa än vad jag en gång i tiden fick honom för. Tillsammans har han och jag gjort ett varumärke, ett varumärke där visionen är att alla faktiskt kan lyckas och hur viktigt det är att tro på det materialet man har - och sluta jämföra med alla andra. Det varumärket marknadförs dagligen på min blogg.

Idag driver jag alltså bloggen www.linnolsson.se som ligger under den stora portalen horsespot.se. Med mina 7000 unika läsare varje dag och ca 40 000 sidklick om dagen så har min blogg öppnat många otroliga, fantastiska och stora dörrar för mig och jag har tagit med mig mitt ridsportintresse ut i media så det smäller om det genom modelljobb för bland annat Maybelline, program om nätklimat på kanalen TV4, föreläsningar om nätklimat på högstadieskolor och helt egna event som jag drivit igenom för unga ryttare. I vintras i samband med gbg horse show höll jag i ett event där 250 ungdomar var samlade, och kvällen var magisk och inspirerande! Det senaste som kom som en stor chock av glädje var att jag, bland 10 000 nominerade bloggar, blev utvald av Bonniers tidsskrifter och den stora tidningen veckorevyn att vara en av de tävlande i Blogawards 2012 om titeln "Blogstar 2012", som enda hästblogg.










Mitt varumärke och blogg-Linn som förebild är viktigt att ta ett stort ansvar för, enligt mig, och att vara en sund tjej med fötterna på jorden som försöker inspirera andra är min vision i allt jag gör. 

Efter Winnetoo åkte så kände jag mig ärligt talat halv, och jag ville inget annat än att ge alla som pratade om dessa fantastiska storhästar en käftsmäll. Jag ville ALDRIG mer tävla, trodde jag då, men främst så kände jag väl att jag skulle känna en väldig press om jag skulle lägga Winnetoos pengar på en fin, meriterad storhäst. Det är inte riktigt jag att få något klart, jag har ögon på mig så det räcker och får ta den anonyma världen på internet hårt ändå, jag kände ingen lust alls. Men så dök den där prickiga, undernärda ponnyn upp som tränats i western och hoppade som en gud - och direkt kände jag: DEN ska jag ge en chans!

På den vägen är det alltså, och när du, Jenny, föreslog en blogg som redovsningsmaterial så bestämde jag mig direkt för att jag vill ha honom som ett projekt som kan knytas an till ett ämne i skolan. Jag försöker hålla den här bloggen hemlig och ifrån mina andra läsare, så att den ska vara kommentarsfri och så lite diskuterad som möjligt, vi får hoppas att det håller, men skulle det komma kommentarer om att jag rider heeelt fel eller lika gärna överdrivet mycket beröm så vet du nu att det inte är min mamma som sitter och kommenterar utan bloggläsare som hittat hit, ha-ha.

Mer om min hästbakgrund kommer komma i inlägg där jag beskriver hur viktigt jag tycker att det är med relationen till sina hästar osv. Men det här var i alla fall en presentation om vem jag är och vad jag sysslar med.



Vecka 32

Loggbok Kommentarer (0) Postat den: 2012-08-12 Klockan: 22:45:21 © by Linn Olsson

Loggbok vecka 32

Schema -

Måndag: Skritta ut

Tisdag: Vila

Onsdag: Rida ett pass i manegen där jag ska känna igenom honom inför torsdagens hoppträning. Det vill säga att jag vill få honom avslappnad och kolla av lydnaden. I såna här pass går jag in väldigt öppet, skulle det uppkomma problem/konflikter så tar jag mig igenom dem – om inte, så gör jag passet kort och enkelt.

Torsdag: Hoppträning för Lotta Whalborg.
Jag har tränat från och till för Lotta under många år, hon är banbyggare och B-tränare.

Fredag: Skritta ut i 1,5 h på varierat underlag.

Lördag: Dressyrpass med bommar

Söndag: Vila

Utvärdering -

Måndag: Promenerade en runda på 40 min.

Tisdag: -

Onsdag: Dagens ridpass flöt på bra och som jag planerat så skulle jag gå in med en öppen inställning utan att ha något speciellt mål utan ta det som det kommer. Jag märkte att han gärna la sig i handen i förhållningarna och framförallt avbrotten, så det blev en hel del finslip på avsaktningar på både voltspår och rakt spår. Han var främst ”bekväm” i galoppen där han la sig på bettet och ”föll isär” när jag bad honom att sakta av. När han till sist gjort tre bra avsaktningar i varje varv travade jag av en väldigt avslappnad och nöjd Chagall, redo för morgondagens träning!

Torsdag: Träningsupplägget var mycket banhoppning på kluriga linjer och på tittiga hinder. Träningen gick SUVERÄNT, både med uppvärmning och själva hoppningen. Vi klarade alla relaterade distanser och s-bågar lika bra som de rutinerade ekipagen och Lotta öste beröm över oss och Chagalls stabilitet. Jag valde att hoppa väldigt lågt och lägga fokus på lydnad och distanser, övningarna var svåra som de var så då ville jag inte pressa honom på något sätt.

En ny grej jag märkte med Chagall idag var hans förtroende till mig och hinder numera. Det var både vågplank, tunnor, vattenmattor och murplankor där idag och MÅNGA ponnyer reagerade starkt på detta. Innan min första runda på alla läskiga hinder så lät jag Chagall lukta på vattenmattan, som han protesterade stort till. Han trippade fram och ville absolut inte gå i närheten av den, så jag beredde mig mer eller mindre på en flygtur på dessa tittiga hinder. Men vad händer när jag styr på dem? INGENTING, allt var precis som vanligt och han hoppade fint över dem. Sedan lät jag honom gå fram till vattenmattan och även då vägrade han. Så även om han är tittig på något så är han helt lugn och godtar mitt beslut när jag styr på det - BRA egenskap!
Här kommer bilder från dagen:
















Fredag: Chagall var mjuk och fin och skrittade glatt på den långa rundan.

Lördag: Idag la jag ut bommar i svaga serpentinbågar och då jag hade en från början väldigt lösgjord och lugn Chagall gick det som en dans. Därför red jag bara i 30 minuter allt som allt idag, belönade honom genom ett tidigt avslut eftersom att allt satt. Dock är jag alltid noga med att rida lika många gånger över bommarna i varje varv, även om ett varv går bättre än det andra. Av själet att man belastar bara två ben i varje steg när man rider lätt, det vill säga att man belastar två ben lite extra i varje varv som man rider lätt över bommar. Så för att stärka och förebygga snedhet/förslitning så ser jag alltid till att räkna gångerna jag rider över bommarna och rida exakt lika många i höger och vänster.

Söndag: -


Vecka 31

Loggbok Kommentarer (0) Postat den: 2012-08-05 Klockan: 22:23:41 © by Linn Olsson

Vecka 31

Schema -

Måndag: Rida ut, lugnt men i alla gångarter.

Tisdag: Dressyrpass på ängen.

Onsdag: Vila

Torsdag: Rida ut i skogen

Fredag: Vila

Lördag: Tömköras

Söndag: Hoppa, serier med någon slags studs/kombination.
För att öva kvickheten och ge självförtroende.

Utvärdering -

Måndag: Han kändes avslappnad och framåt. Det var det jag ville checka av efter veckan på Östadkulle.

Tisdag: Idag satt jag på en explosition till ponny, han var så enormt taggad och pigg. Jag lät honom galoppera länge och varierade varven med klockrena galoppombyten. Efter en stunds trimmande i mestadels galopp kom han ner på jorden med alla fyra hovar igen och jag fick en väldigt bra känsla där han hade ett lätt stöd i handen och jobbade på aktivt ”av sig själv”.









Onsdag: -

Torsdag: Idag skrittade vi bara i skogen och klättrade mycket, det var väldigt varmt och flugorna irriterade honom. Men han jobbade avslappnat i backarna och terrängen.

Fredag: -

Lördag: Jag tömkörde honom i ca 20 minuter i paddocken. Han var väldigt spänd idag och skyggade en del för mig, konstigt nog då han tömkörts tidigare. Jag väntade ut honom och försökte jobba igenom honom på mindre volter, jag avslutade när han slutat fokusera på allt runt om och lyssnade. Någon toppen form kom vi aldrig till idag, men ibland får även hästarna ha en dålig dag utan att behöva pressas.

Söndag: Idag kändes Chagall helt underbar!
Han var fin på framridningen där jag testade lite skänkelvikningar och även galoppombyten som han gjorde väldigt bra. I hoppningen så upplevde jag en enorm utveckling som har kommit snabbt i just hans noggrannhet. Han var inte i en enda bom trots en serie som bestod av bom, studs, studs, ett galoppsprång till en oxer. Vanligtvis orkar han inte hålla ihop sig och river emellanåt på just studs och liknande – men idag kämpade han i alla lägen för att hinna upp med benen. Jättekul att känna!

Som jag skrev i schemat så ville jag även boosta självförtroendet vilket den här övningen verkligen hjälper till med då den är ”idiot-säker” som jag brukar säga. Hur du än kommer in så kommer du alltid rätt på oxern. Vi hoppade 1 meter på oxern i slutet som ingenting, det känns riktigt bra det här!


RSS 2.0